Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állatok

A látogatók előtt szülte meg a fókamama bébijét - videó!

Elképesztő látványban volt része a nyíregyházi állatkert látogatóinak, amikor egy fókamama mindenki szeme láttára szült.

A kifutó köré gyűltek tátott szájjal figyelték végig a nem mindennapos eseményeket. A fókamama pedig nem zavartatta magát, pár perc alatt, zökkenőmentesen szülte meg kölykét. A bébit sem viselték meg a körülmények. két órával születése után már bátran követte mamáját a hűsítő vízbe.

 

 

 

Bioszóra: a világ 10 legintelligensebb állata - miért lájkoljuk őket?

Nem csak édesek, okosak is - íme, a földkerekség legeszesebb állatkái.

Csimpánz - okosabb az embernél is?

 

Az egyik legintelligensebb emberszabású agymunkában gyakran kenterbe veri a Homo sapienseket is - az emberi hülyeség ismeretében ez nem annyira meglepő, de persze ez a feltételezés is csak kutatásokon alapult.

Kétéves gyerekek intelligenciáját vetették össze kifejlett csimpánzokéval és orangutánokéval, s a kísérlet során kiderült, hogy ezek az állatok hajlamosak a saját fejükkel gondolkodni, míg az embergyerek inkább utánoz.

Ezen kívül életmódjuk is nagyban hasonlít a miénkhez, a csimpánzok képesek előre programokat, tevékenységeket tervezni, van öntudatuk, eszközöket használnak, felismerik magukat a tükörben és emocionálisan is nagyon fejlettek.

Delfin - iszonyú kreatív vízihaver

 

Akárcsak egyes majmok és az emberek, mindenki kedvenc víziemlőse is képes felismerni magát a tükörben, a feladatokat tervszerűen és csapatmunkában is meg tudja oldani, el tudja sajátítani a jelnyelvet, valamint igen kreatív is.

Egyes palackorrú delfineknél megfigyelték, hogy érzékeny orruk védelmére tengeri szivacsot használnak, nehogy valami felsértse bőrüket, amíg a tengerfeneket pásztázzák ennivaló után kutatva. 

Társas együttműködésük és a csimpánzokéhoz hasonló "családszervezésük"  az évmilliók során fejlődött ennyire komplexszé, skót tudósok például felfedezték, hogy a delfineknek saját, egyedi nevük is van, azaz egy specifikus füttyjelet használnak, amiről képesek felismerni egymást a családban. Az embereken kívül kizárólag ők alkalmazzák ezt a megkülönböztetési módszert.

Elefánt - rendkívüli memória és bölcsesség

 

Az elefántok emlékezőtehetsége legendás: a kísérletek során a vizsgált egyedek kivétel nélkül minden embert felismertek, akikkel évekkel azelőtt "baráti" viszonyt sikerült kialakítaniuk.

Kiderült továbbá az is, hogy ezek az óriások ugyanúgy képesek ráparázni az eseményekre, mint mi, emberek: egy kutatócsoport olyan állatok ürülékét vizsgálta, amelyek termőföldekre törtek be, hogy élelmet szerezzenek, s azt az eredményt kapták, hogy az alkalmi tolvajok stresszhormonszintje valószínűleg a behatolás előtt szökött fel az átlagosnál sokkal magasabbra.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy helyén van a kockázatfelismerő képességük, ezen kívül pedig még számos, velük kapcsolatos tényező - az eszközhasználat, dallamok felismerése, tapasztalatok útján történő okulás - is hajaz a mi viselkedésünkre.

Varjú - az állatvilág okos kisdiákja

 

Ezek a madarak rendkívül gyorsan sajátítanak el bizonyos viselkedésformákat és könnyedén ráébrednek különböző összefüggésekre. 

Az eszközhasználat terén ászok: megfigyelték, hogy a varjak botokat keresnek, megfelelő formára igazítják őket, majd az így elkészült "fegyverrel" indulnak hernyókra vadászni.

Egy kísérlet során két dobozt helyeztek az alany, azaz a varjú elé, egyikben élelemmel, a másikban egy bottal, amellyel az ételhez hozzá lehetett jutni. Mit csinált a madár? Egy kisebb bottal odahúzta az egyik dobozt a másikhoz, csőrével kiszedte a hosszabb botot, amellyel aztán megszerezte az elzárt eledelt.

Ezt a metódust képes volt egy az egyben leutánozni egy fogságban nevelkedett fajtársa is, pedig életében először látta a folyamatot és bizonyos, hogy ezek az ismeretek azelőtt nem voltak a birtokában.

A szemlélődők szerint egyes varjak az autók kerekei alá dobálják a csonthéjasokat, mert tudják, hogy így könnyebben hozzájuthatnak az ízletes belső részhez.

Polip - egy kíváncsi puhatestű

 

A polipok és az emberek agyműködésében már eddig is rengeteg párhuzamot fedeztek fel a tudósok és még csak a tanulmányozás legelején járnak.

Azt már kimutatták, hogy agyukat 500 millió neuron alkotja, nagyjából annyi, mint a kutyákét, és a kutatások során is rengetegszer bizonyították, hogy egyes képességeik megegyeznek a legokosabbnak vélt csimpánzokéval.

A polipok képesek labirintusokban navigálni, kiváló a tájékozódási képességük és eszközöket is használnak, például kókuszhéjat vagy kagylóhéjat hurcolnak magukkal és elrejtőznek alá.

Disznó - tiszta és intelligens

 

Bár a köztudatban csak piszkos, büdös haszonállatként él, a házisertés az egyik legokosabb háziállatunk, köztudott, hogy intelligenciája meghaladja egy hároméves gyerekét.

Kísérletek bizonyítják, hogy a disznók ugyanolyan gyorsan tanulnak, mint a csimpánzok, valamint egyedül és csapatban is képesek megoldani komplex feladatokat.

A személyes higiéniájuk pedig csak tartás kérdése: ha tágas kifutóban élhetnek, ahol jelen van minden körülmény a természetes tisztálkodásukhoz, azaz a sárban hempergőzéshez, egyáltalán nem büdösek és etetőhelyüktől távol végzik nagy-és kisdolgukat is.

Mókus - rákényszerült a trükközésre

 

Ez az agyas kis rágcsáló fantasztikus memóriával és leleményességgel rendelkezik, képes előre felismerni mások szándékait és szokása átejteni a kajatolvajokat is. Hogy hogyan?

Amerikai tudósok megfigyelték, hogy ha ezek az apróságok fenyegetve érzik gondosan összegyűjtött és tárolt élelmüket, gödröt ásnak és úgy tesznek, mintha elrejtenének benne valamit, azután betemetik a lyukat, majd kereket oldanak, így próbálják megzavarni az eledelükre áhítozókat.

Az örökbefogadás tevékenysége sem furcsaság a mókusok világában, a kanadai vörös mókusok nőstényei hangjuk alapján képesek felismerni közelben élő rokonaikat, s ha az hosszabb ideig távol van, azaz valószínűleg elpusztult, gondjaikba veszik az elárvult csöppségeket. 

Kutya - motiválható jóbarát

 

Azt mondják, a disznót az élelem motiválja a feladatok elvégzésében, de a kutya engedelmességét nagyrészt a hűség és az odaadás táplálja.

Kétség sem fér hozzá, hogy az ebek rendkívüli problémamegoldó készségüket, szaglásukat, hallásukat azért tudják olyan jól kamatoztatni az ember oldalán, mert kiváló az alkalmazkodókészségük és a megfelelő módszerekkel gyorsan taníthatóak.

Köztudott, hogy a különböző fajták más-más területeken nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, míg az egyik egy-kettőre megtanulja a parancsszavakat, a másik inkább abban brillíroz, hogy hogyan játssza ki a gazdi által felállított szabályokat.

Macska - független elme, jó vizuális memória

 

A macskák - hasonlóan a kutyákhoz - hibáznak, felfedeznek és utánoznak, mire sikerül magukévá tenniük az életben való boldoguláshoz szükséges információkat, viselkedést.

Hosszú távú térbeli emlékezetük messze felülmúlja a kutyákét, akár 16 óra múltán is képesek felidézni a látottakat, vizuális memóriájuk egyes tudósok szerint a csimpánzokéhoz hasonlítható.

Bár a macskafélék természetes élőhelyükön nem használnak eszközöket, az Államokban megfigyeltek egy esetet, melynek során egy házimacska nedvszívó hajgumit csent el egy fiókból, majd az itatótáljába mártotta, hogy benedvesítse vele a száraztápját.

Patkány -  agyas akrobata és úszóbajnok

 

A kutatások alapján, amikor a patkányok behatolnak egy ismeretlen helyre, terveket készítenek és mérlegelnek, megtanulják a helyiség alaprajzát, raktározzák azt is, hogy mennyi ideig tart az út az egyik objektumtól a másikig és az így készített emlékképeket visszafelé játsszák le magukban, a tanulást elősegítendő.

Testi adottságaik lehetővé teszik, hogy számos, nehezen elérhető helyre befurakodjanak és a szimatolásban is csillagos ötöst érdemelnek: kutatások bizonyítják, hogy egyetlen patkány akár 300 tuberkulózisos nyálmintát képes azonosítani, egy ember 20 mintával egy egész napig pepecsel.

Így aztán lehet, hogy betegségeket terjesztenek, de segítségünkre lehetnek azok gyógyításában is, ráadásul más területen is, például a taposóaknák vagy a robbanóanyagok feltérképezésében is társaink lehetnek.

Kevesen tudják, hogy a patkány kiváló úszó, akár három napig is képes taposni a vizet és három percen keresztül vissza tudja tartani a lélegzetét "búvárkodás" közben.

Forrás: National Geographic, Animal Planet

Képek: Northfoto

A lista természetesen nem teljes, egyes top 10-ekben például bizonyos pókfajok és a galambok, papagájok és bálnák is szerepelnek. Szerintetek?

Kommentek
12
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 153294
Hónap: 3308
Nap: 138